Vrijheid, Corona en de verhalenverteller

Ook ik ontkom er niet aan….het thema van 2020 is niet vrijheid geworden, maar Corona. Wat voor de meesten van ons eerder ‘gevangenheid’ dan ‘vrijheid’ betekent….Bizar dat dat juist dit jaar gebeurd. Precies 75 jaar na de bevrijding.

Ik zou meedoen aan de kunstroute van Keunstkrite in mei. Mijn thema daar zou ‘vrijheid’ zijn. Maar dan niet in de zin van vrijheid na oorlogstijd, maar vrijheid in de ruimste zin van het woord. De vorige keer had ik het over inspiratie….de serie waar ik het toen over had, is inmiddels grotendeels gemaakt en ontstond door een simpel papiertje van een Tony Chocolonelyreep(mijn favoriete chocolade). Ik wilde alsmaar een kraanvogel hiervan vouwen, maar zag er nog geen sieraad in. Tot ik het boek met het verhaal van Tony Chocolonely ging lezen. Dit ging over de strijd van Tony Chocolonely tegen kindslavernij in de cacao-industrie…(en ja, die bestaat dus echt nog steeds!) Mijn sieraad was geboren.

Zo ook een sieraad over de vrijheid van meningsuiting in China, een sieraad over Gandhi en een sieraad over geld. Over geld? Ja, over geld. Want maakt geld gelukkig? Nee, het hebben van geld geeft je minder zorgen. En dus vrijheid…

De kunstroute gaat in mei niet door, heel begrijpelijk en verstandig. Voor zover vooruitgekeken kan worden, wordt deze nu doorgeschoven naar september 2020.

Door de uitbraak van Corona en een uitnodiging van een collega om op Facebook 10 dagen lang kunst van jezelf te laten zien, brachten me op een nieuwe reeks. In die 10 dagen liet ik o.a. oud werk zien uit de serie: Afrikaanse sieraden. In deze serie heb ik nl. 3 sieraden zitten gemaakt van medisch materiaal, dat nu weer heel actueel is. Een gebruikte zuurstofslang uit het ziekenhuis en copd- en astma capsules, die ik dat jaar verzamelde via een oproepje op Facebook. Ook gaf ik een kijkje in ‘de keuken’ van hoe mijn ideeën tot stand komen bij verschillende medische materialen.

Met deze ideeën ben ik verder gegaan en er is een nieuwe serie ‘Corona’ aan het onstaan…

Want:

Er zijn verhalen die verteld moeten worden

Er zijn verhalen die verbeeld moeten worden

Er zijn verhalen die bewaard moeten blijven

Er zijn verhalen die nooit verloren mogen gaan

Sieraden gemaakt van capsules, verpakkingen van capsules, medicijnbakjes…allemaal odes aan patiënten, doden, herstelden en zorgpersoneel. En wie weet wat er nog gaat ontstaan….de ideeën borrelen alweer, want er gebeurt zo weinig op dit moment en tegelijkertijd zo veel….

VERHALENVERTELLER IN SIERADENLAND

Door deze serie besef ik me tegelijkertijd dat ik eigenlijk meer een ‘verhalenverteller’ in ‘sieradenland’ ben, dan een conventionele sieradenmaker…..Bij elke serie die ik gemaakt heb, behoort wel een verhaal…

Een mooie conclusie, waar ik blij van wordt 🙂

 

Hit enter to search or ESC to close