Opening van ‘Op zoek naar Frida’ in Assen

Voor de derde keer werd ik verrast in de wedstrijd van ‘KrabbézoektKahlo’, georganiseerd door AvroTros in samenwerking met het Drents Museum. Voelde ik me al een winnaar, omdat mijn sieraad toch geëxposeerd zou worden in het Drents Museum, het kon nog beter…

Weer scrollend op Instagram, zie ik wederom mijn sieraad voorbij komen. En na het lezen van de tekst, valt wederom mijn mond open. Dacht een ieder dat er maar 1 winnaar te zijn, blijken er ineens 3 plaatsen te zijn. En de 2e en 3e plaats blijken een gedeelde 2e plaats te zijn. En ik ben met mijn sieraad 1 van de 2!

Wow, ook dit zag ik niet aankomen… Op het laatste moment toch nog meedoen en dan als gedeeld 2e eindigen. Maar superblij natuurlijk. Ik liep, denk ik, enorm te stralen. Ook al was ik totaal overdonderd.

Diezelfde avond chat ik nog heel leuk met iemand van het Drents Museum.

De middag van de opening op 27 December 2022 togen we dan ook al vroeg naar het Drents Museum, zodat we eerst nog even een ronde door het museum konden maken. Met een museumjaarkaart is dat natuurlijk heel gemakkelijk…. Bovendien konden we zo ook even kijken hoe de reacties waren op de tentoonstelling.

Wat ik niet had verwacht, was dat onze kunstwerken op zo’n, of eigenlijk de meest centrale plek in het museum tentoongesteld zouden worden. Iedereen, die niet alleen het nieuwere gedeelte van het museum, maar ook het oudere gedeelte of naar het restaurant Pingo gaat, komt er automatisch doorheen. Het is een prachtige lichte ruimte en de kleuren van deze tentoonstelling spetteren je tegemoet. Wat prachtig om alles zo samen te zien en ook te zien hoe alle kunstwerken samen elkaar versterken.

Mijn sieraad ligt in een vitrine. Al gauw zie ik dat het, ondanks de foto met aanwijzingen die ik bij het sieraad had gedaan, niet helemaal goed ligt. Maar gelukkig blijkt later dat het niemand echt op valt.

Gevalletje: de kunstenaar zelf ziet alles wat niet helemaal goed (of goed genoeg) is.

Al snel raak ik met een mevrouw in gesprek, die aandachtig naar mijn sieraad staat te kijken. Het wordt een leuk gesprek en na afloop komt Robin Bosch, van Avrotros, naar me toe met de vraag of hier ook wat van mij hangt. We hebben een bijzonder leuk gesprek. Ondertussen worden alle kunstwerken al gefilmd en het valt me op dat vrijwel iedereen, die door deze ruimte loopt, even blijft kijken naar het kleurrijke geheel. Erg leuk om te zien.

Dan begint de opening. Via de groepsentree mogen we allemaal naar binnen, om in Pingo een cocktail in ontvangst te nemen. Al snel komt er een jonge vrouw met haar ouders binnenwandelen en ik vermoed dat dat Ellen Moens is, de eerste prijswinnares, met wie ik sinds bekend werd dat zij gewonnen had een heel leuk contact heb.

En ja, ze is het. Samen met haar ouders schuift ze gezellig aan tafel en het klikt meteen. Na een poosje schuiven we door naar de ruimte er naast, waar na 2 toespraken eerst Mirjam Jacobs en ik als gedeelde tweede prijswinnaars naar voren worden geroepen. Beiden krijgen we een aantal vragen gesteld door Harry Tupan, de directeur van het Drents Museum. Vervolgens komt Ellen aan de beurt. Na ontvangst van een mooie bos bloemen en een boek en tijdschrift over Frida Kahlo schuiven we met de hele groep door naar de ruimte er naast. De expositie. Doordat ik alles al gezien heb, blijf ik een beetje op de achtergrond, zodat de anderen goed kunnen kijken. Ondertussen wordt aangegeven dat we, als winnaars, nog op de foto moeten en geïnterviewd zullen worden.

Nadat iedereen de zaal verlaten heeft en geniet van de Mexicaanse hapjes in Pingo, krijgen wij alledrie om beurten ruim aandacht voor een interview, wat overigens bijzonder plezierig gefilmd en afgenomen wordt.

Daarna is het nog wat napraten met andere deelnemers en visitekaartjes uitwisselen. Tussen een aantal mensen is direct een leuke klik en we besluiten contact te houden. (De dag er na worden al plannen gesmeed om elkaar weer te ontmoeten)

Wat een geweldige opening was dit….en zo genieten van dit kleurrijke spektakel, dat de hele kerstvakantie te zien is.

Dank aan Robin Bosch van Avrotros, dank aan het Drents Museum, dank aan de jury en dank aan de filmploeg. Het was geweldig!

Na de tentoonstelling verschijnt dit filmpje van het juryberaad nog op de website van Avrotros:

https://www.avrotros.nl/krabbe-zoekt/uitzendingen/detail/nu-in-het-echt-te-zien-de-kunstwerken-van-de-krabbe-zoekt-kahlo-kunstwedstrijd/

Hélène, Ellen Moens, Harry Tupan, Mirjam Jakobs en Johannes Arendsen Op de achtergrond Robin Bosch

Hit enter to search or ESC to close