Een sieraad voor Helene Kröller-Müller……

Helene Kröller-Müller 11 februari 1869 * Hélène Ketzer 11 februari 1969

Vandaag word ik 50. Maar het is niet alleen mijn geboortedag, het is ook de 150e geboortedag van Helene Kröller-Müller.

Een jaar of 10 geleden, kwamen we er bij een bezoek aan het museum achter, dat Helene exact 100 jaar voor mij geboren is!

Door haar naam had ik al een soort van band met haar en toen ik rond mijn 20e voor het eerst het museum bezocht en langs Sint Hubertus fietste, voelde ik iets bijzonders. Maar dat ik exact 100 jaar na Helene geboren was, had ik niet kunnen vermoeden.

Omdat ik iets bijzonders wilde doen voor mijn 50e verjaardag, ontwierp ik een halssieraad speciaal voor Helene, die tevens de verbinding tussen ons aangaf.

Ik gebruikte hiervoor dennenappels (Helene hield immers zo van de natuur), plastic lepeltjes (‘hot’ in deze tijd) en gerecyclede bingonummers, die onze beider geboortedata weergaven. Daartussen nog wat pareltjes, omdat Helene een dame van stand was.

Dit alles vastgezet met naald en draad, daar Helene zo van borduren hield.

Ingepakt in een doos van goudkarton, met aan de buitenkant zwart vilt en gerecyclede elementen. Tenslotte haar naam voorop met scrabbleletters, die opgeteld ook weer het getal 11 zijn. Wij zijn beide immers geboren op 11 februari.

Natuurlijk heb ik dit sieraad naar het Kröller-Müller gestuurd als postuum geschenk voor Helene. Hoewel het museum het bijzonder vond, melden ze dat ze in een lastig parket kwamen, gezien het feit dat sieraden geen aandachtsgebied van dit museum vormen en dat ze dus geen kunstwerk kunnen aanvaarden dat geen duidelijke verwantschap heeft met de bestaande collectie en daardoor dus niet aan deze collectie kan worden toegevoegd. Een meer dan logische verklaring en ik kreeg het sieraad dan ook een paar dagen later keurig retour.

Toen ik het retour kreeg, merkte ik dat het voor mij vooral belangrijk was dat het sieraad op de plaats van bestemming was geweest. Alsof het toch een poosje bij Helene heeft gelogeerd, maar het is ook heel fijn dat het weer thuis is…..


Hit enter to search or ESC to close